ترمیم زخم های دیابتی با کرم حشره

محققین دانشگاه Hawaii راه جدیدی را برای ترمیم زخم های دیابتی که دیر بهبود می یابند، ابداع کردند. به پیشنهاد این محققین استفاده از maggots (کرم حشرات) می تواند در ترمیم زخم های دیابتی موثر باشد.

 برای ترمیم زخم های دیابتی، پزشک ها بوسیله ی اسکاپل و آنزیم  به خارج کردن بافت های عفونی و مرده می پردازند که به این فرآیند دبریمان کردن می گویند.

اما دکتر Lawrence از دانشگاه Hawaii در Honolulu می گوید: غالباً بر داشتن بافت های مرده و ترمیم زخم ها در بیماران دیابتی با مشکلاتی مواجه است به همین دلیل استفاده از کرم حشرات (maggots) می تواند بسیار موثر باشد و سپس درمانهای رایج بعدی بروی زخم ها اجرا شود.

 دکتر Lawrence و همکارانش در نشست علمی شیکاگو در ماه سپتامبر یافته های خود را در این مورد ارایه دادند البته روش درمانی آنها هنوز توسط سایر محققین آزمایش نشده است.

تیم تحقیقاتی Eron از طریق استفاده از کرم حشرات(maggots) به درمان 37 مورد زخم دیابتی پرداختند. تمام بیماران شرکت کننده در این تحقیق از نوعی بیماری سرخرگی که سبب ضعف خون رسانی به اندام های انتهایی می شوند ، رنج می بردند و همگی دارای زخم های کهنه و مقاوم به درمان بودند که قدمت برخی از آنها به 5 سال می رسید.

پزشکان 50 تا 100 عدد کرم حشره(از گونه ی lucilia sericata ) را بر روی زخم قرار داده و به مدت دو روز اجازه می دهند تا بر روی زخم باقی مانده و سپس کرمهای جدید را بروی زخم جایگزین می کنند این کار را بطور متوسط 5 بار تکرار می کنند.

دکتر Eron می گوید: ما کرمها را بروی یک ماده ای که شبیه به مش است، قرار می دهیم و سپس یک جوراب نایلونی را روی آن می کشیم تا آنها ازمحل زخم خارج نشوند. در 21 نفر از بیماران نتیجه ی این کار با موفقیت همراه بود این موفقیت شامل از بین رفتن عفونت ، از بین رفتن کامل بافت مرده ، تشکیل بافت پیوندی قوی بر روی زخم و در بیش از سه چهارم موارد زخم بسته می شود.

اما این درمان در تعدادی از بیماران با موفقیت همراه نبود، در یکی از بیماران این عدم موفقیت با افزایش التهاب اطراف زخم همراه بود و در دو نفر دیگر همراه با خونریزی زیاد و در سه بیمار مشکل رسیدن عفونت به استخوان مشاهده گردید.

5 زخم با باکتری MRSA عفونی شده بودند اما این زخم ها با درمان با کرم حشره به خوبی درمان شدند. 9 زخم با باکتری دیگری بنام MSSA عفونی شده بودند که 6 عدد از آنها با روش کرم حشره درمان شدند و ده مورد دیگر از زخم ها که عفونت استرپتوکوکی نوع B داشتند تماماً با موفقیت درمان شدند.

از دکتر Eron پرسیده شد که چگونه بیماران را به پذیرفتن این نوع درمان راضی کرده است و او در جواب توضیح می دهد که بهترین را ه برای کسب رضایت بیماران توضیح چگونگی عملکرد این حشرات و نحوه ی درمان و بهبود زخم است.

او می افزاید: کرم حشرات با ترشح ماده ای بر روی زخم سبب هضم بافت مرده شده و با هضم این مواد سبب پاک شدن سطح زخم می شود. سایر موادی که در ترشحات کرم وجود دارد سبب تشکیل بافتهای گرانوله ی پیوندی  می شود. بافتهای گرانوله نوعی بافت پیوندی هستند که در هنگام بهبود زخم ها در محل زخم تشکیل می شوند.

بعد از اتمام کار کرمها باید به درمان های دیگر نظیر استفاده ازهیدروژل ها و گرافت سلولهای بافتی کشت شده یا استفاده از پوشش های تولید کننده ی فشار منفی اقدام کرد.

قبل از شروع این درمانها واقعاً نیاز به پاکسازی محل زخم از بافت های مرده و ایجاد بافت گرانوله ی قوی در محل زخم است و این کار به کمک کرم حشرات انجام پذیر است.

منبع:Reuters health